Digitale Toegankelijkheid
Het web is van en voor iedereen. Daarom werken wij hard om de toegankelijkheid van websites te verbeteren voor mensen met een beperking.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid gaat over het optimaliseren van websites, apps, platforms en diensten zodat ze bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 26% van de Nederlandse bevolking een functionele beperking heeft die hun gebruik van het internet negatief kan beïnvloeden.
Design, development en content
Ontwerpers, developers en tekstschrijvers hebben allemaal invloed op de toegankelijkheid van een website. Iedereen kan dus bijdragen!
Een ontwerper zorgt voor voldoende kleurcontrast, consistentie en herkenbaarheid, en schaalbaarheid.
Een developer waarborgt dat de website bedienbaar is met het toetsenbord en begrijpelijk is voor een screenreader (spraakassistent).
Een tekstschrijver voorziet afbeeldingen van alt-teksten, links van een duidelijk label, en pagina's van een logische opmaak.
Wetgeving & WCAG
Voor (semi-)overheidsinstanties is toegankelijkheid niet optioneel. Als in juni 2025 de European Accessibility Act ingaat, gaat dat voor veel meer bedrijven gelden. Denk bijvoorbeeld aan nieuwswebsites, webshops, banken en openbaar vervoer.
Deze websites worden getoetst aan de Web Content Accessibility Guidelines, of WCAG in het kort. Dit zijn ~50 richtlijnen die samen de definitie vormen van toegankelijke websites.
WCAG audit
Digital Natives kan jouw website met een audit toetsen aan de WCAG. Daarmee brengen we volgens de WCAG-EM methode verbeterpunten in kaart in de vorm van een digitaal rapport. Wanneer alle verbeterpunten zijn verwerkt is dit rapport ook meteen het bewijs dat je nodig hebt om aan te tonen dat je website toegankelijk is.
Digitale toegankelijkheidsscan
Een WCAG audit voor jouw website
Ga naar Digitale toegankelijkheidsscanMeer weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.