Skip naar content
digital natives
digital natives

Hoe de coronacrisis positieve effecten kan hebben op de psyche

Het voorlaatste weekend zat er een bijlage bij de Volkskrant over de wereld na corona. Eén artikel trok mijn aandacht: een artikel over de positieve effecten op de psyche. Prof.dr. Witte Hoogendijk is gespecialiseerd in depressie en stress en deelt inzichten. In onze wekelijkse kick off presenteert elke week een native een inspirerend artikel aan alle collega’s. Dit keer was ik aan de beurt.

Positieve kant

Afgelopen dagen zie je, naast al het ‘zwaardere nieuws’ over corona, veel positieve initiatieven ontstaan. Ik maakte een lijstje met digitale initiatieven ter inspiratie. Eén van de voorbeelden die Hoogendijk geeft is dat mensen en systemen in deze tijd veel flexibiliteit tonen. Zaken die normaal verplicht zijn worden overgeslagen vanuit noodzaak, wat tot minder bureaucratie en snellere innovatie leidt. Het is geweldig om te zien dat mensen zo snel inspelen op de situatie en met een positieve houding problemen aanpakken.

Naast die inventiviteit zorgt de coronatijd voor nog meer voordelen voor ons brein:

  • Veel van je afspraken zijn geannuleerd. De belangrijkste interventie bij het wegnemen van stress en burn-out klachten is je agenda leegmaken. Dat je een minder volle agenda hebt kan dus helpen bij het verlagen van je stress
  • Solidariteit neemt toe en dat kan in de toekomst wel eens meegenomen worden als nieuwe bodem voor samenwerken en -leven
  • Mensen hebben minder last van FOMO omdat er ook minder kans is dat je iets mist en/of anderen geweldige dingen buitenshuis meemaken.

Ook geeft Hoogendijk aan dat humor gezond is om te hebben in deze situatie. Het zorgt ervoor dat je wat stress kan loslaten.

Let op

Zijn er dan alleen maar positieve dingen te bedenken? Nee, natuurlijk niet. In het artikel worden twee dingen genoemd waar we voor moeten oppassen. Ten eerste, egoisme. Als er schaarste ontstaat zijn mensen geneigd egoïstischer te worden. Dan zie je aan het hamsteren. Maar erger nog is de fraude die kan ontstaan, mensen die zichzelf beter proberen te maken over de rug van anderen. Zoals mensen die bij ouderen langsgaan om te vragen of ze kunnen helpen boodschappen te doen en vervolgens nooit meer terugkomen, maar wel hun bankrekening geplunderd te hebben.

Ook kan FOMO toch wel optreden. Als we met z’n allen ineens gaan opscheppen hoe fantastisch we het thuis hebben kan de ander daar weer jaloers op worden en/of het gevoel hebben iets te missen, en ben je terug bij af.

Tips

Om het je brein wat makkelijker te maken heeft Hoogendijk de volgende tips:

  • Stop met het lezen van de eindeloze stroom van berichten over corona via de (sociale) media. Dit resulteert alleen maar in meer stress en het is ook nog eens erg moeilijk om nepnieuws te onderscheiden. Zijn tip: check twee keer per dag officiële bronnen zoals NOS en RIVM. Dan mis je niets.
  • Denk rationeel. Voor meer rationele mensen is het makkelijke om met situaties als deze om te gaan. Probeer je gedachten te rationaliseren en gebruik hierbij betrouwbare data en bronnen.
  • Het is heel normaal als je emotioneel wordt doordat je het gevoel van controle verliest. De kunst is om een alternatieve gedachte paraat te hebben. Zeg ‘stop’ tegen jezelf als je teveel aan het malen bent en introduceer die alternatieve gedachte. Bijvoorbeeld die droom van dat huisje aan het strand.
digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl